Pieter
van Meel
Een snelle leerling
Het verhaal van Pieter van Meel Wild & Gevogelte begint bij een man die veertig jaar geleden zijn passie volgde. De lagere school van Pieter stond toentertijd tussen de kippenfokkerijen en kippenslachterij, waardoor hij spelenderwijs alles over kippen te weten kwam. Hij leerde hoe je kippen moet houden, fokken, vangen, slachten en panklaar maken. Hetzelfde gold voor de jacht op polderhaas en wilde eend. Ook als beginnend jager was hij een snelle leerling.
Niets wordt verspild!
In 1984 opende de inmiddels volwassen geworden vakspecialist Pieter van Meel een nieuwe onderneming in het huidige Food Center Amsterdam. Sindsdien is Van Meel uitgegroeid tot een volwaardige groothandel die de wildproductie nog in eigen hand heeft. Het wild komt in de huid en in de veren binnen en wordt door de poeliers bewerkt tot filets, boutjes, biefstukken en alle delen van het dier. Niets wordt verspild!
Kwaliteit en vakmanschap
Na het overlijden van Pieter in 2021, zijn de twee zoons Thomas en Wijnand ingesprongen. Zij hebben nu de dagelijkse leiding en werken hard om de kwaliteit en de kennis en het vakmanschap in het bedrijf te behouden.
Wild is bijzonder
Voor Thomas van Meel is wild het meest bijzondere vlees. Hij legt uit waarom en vertelt het verhaal achter de Nederlandse jacht. ‘Ik ben om meerdere redenen gek op wild. Ik vind het natuurlijk heel lekker, maar ook het hele idee erachter is mooi. Het feit dat het wild voor zijn eigen eten heeft gezorgd, dat het vrij heeft geleefd. Dat het zelf heeft gevochten om te overleven. En als je dan ziet hoe in Nederland de jacht georganiseerd is – alles wordt bijgehouden, men weet wie de jager is en de jagers hebben een uitgebreide opleiding gehad – dat klopt gewoon voor mij. Dat maakt wild bijzonder. Dat proef je ook terug. Ik vind het mooi om een wilde eend of fazant op mijn bord te krijgen, wetende hoe hij daar gekomen is.’
Nauwkeurige selectie
‘We proberen al ons wild lokaal te kopen. Maar op het moment dat men niet kan jagen omdat de populatie te klein is gaat de jacht dicht en halen we wild uit het buitenland. Daar selecteren we op dezelfde manier als in Nederland met welke jachten we willen samenwerken. Dat betekent dat we voor het kleinwild meestal uitweiden naar Engeland en we voor grofwild vaak naar Oostenrijk gaan. In Oostenrijk is de jacht enigszins op dezelfde manier geregeld als in Nederland.’