Van hobbykok via pop-up naar eigen restaurant | bron: missthoreca.nl
Via haar koksopleiding belandde ze in keukens van sterrenzaken in Amsterdam om net op de dag van de laatste lockdown haar eigen restaurant Zwarthoed te openen in Monnickendam.
‘Koken is altijd mijn lust en mijn leven geweest, maar toen mijn man nog studeerde was er geen ruimte om mijn passie ook in daden om te zetten’, vertelt Zwarthoed. ‘Vanaf het moment dat we ons leven op de rails hadden met huisje, baantje en beestje kon ik mijn hart volgen.’
Ze ruilde in 2011 haar baan bij een trustkantoor in voor de opleiding tot gespecialiseerd kok niveau 4 bij de Culinaire Academie in Beverwijk. ‘Ik heb uiteindelijk de opleiding binnen 4 jaar afgerond en ben gaan werken bij het bedrijf waar ik al stage had gelopen, in de keuken van Hotel Spaander in Volendam.’
Via Bord’eau* en Lastage* naar pop-up
Daar vandaan belandde Zwarthoed in De L’Europe Amsterdam, eerst in de banqueting daarna in de Hoofdstad Brasserie van het hotel om uiteindelijk te belanden in de keuken van Bord’eau*. Via Bussia belandde Zwarthoed in 2018 als keukenchef bij restaurant Lastage* van Rogier van Dam en Elise Moeskops.
Lockdown
‘Toen de horeca vanwege corona moest sluiten kwam ik via Elise in contact met Jeppe van Rijsel de eigenaar van het Broeker Huis (Broek in Waterland). Hij mocht geen partijen meer doen, zocht iemand om tijdelijk een restaurant te openen en bood de kans om dat samen te doen. Zo is ‘Zwarthoed in het Broeker Huis’ ontstaan een pop-up waar we met veel succes een menu serveerden en twee maanden later tijdens de lockdown dat ook in de omgeving thuisbezorgden.’
Zwarthoed in Monnickendam
Voortzetten van de pop-up voor langere termijn was geen optie. Het Broeker Huis wilde weer vol inzetten op bruiloften, events en partijen. Maar de pop-up smaakte Zwarthoed naar meer. ‘We kwamen op Funda een bijzonder pandje in Monnickendam tegen. Historisch in een van de leukste straten van het stadje, uit 1567, met hoge plafonds, mooi houtwerk en er had al een lunchroom gezeten, dus met een horecabestemming.‘
Uiteindelijk ging Zwarthoed op 18 december (de dag voor de laatste lockdown) open. ‘Dat was wel jammer, maar we hadden inmiddels een eigen klantenkring in de stad en omgeving dus menu’s thuisbezorgen ging best goed.’
Uiteindelijk opende Restaurant Zwarthoed direct na de laatste lockdown met een wekelijks 3 gangen menu voor €37,50 voor circa 30 couverts, met 2 tot 3 medewerkers in de bediening. ‘Ik doe de keuken helemaal alleen, dat vind ik wel zo fijn. Ik kook op een Frans Mediterraanse stijl. Elke maandag bepaal ik aan de hand van het seizoen een aanbod van leveranciers het weekmenu.’
‘Tot op heden zijn we open van donderdag t/m zondag en zitten we bijna elke dag vol. Dat is boven verwachting en lekker druk. Aangezien Zwarthoed met een open keuken werkt merk ik dat gasten ook graag even naar de keuken lopen om mij te begroeten.’